středa 3. července 2013

Joffre Lake



Zatím nejlepší výlet, i když jednodenní a docela daleko, tak jezera stála za to! Joffre lake se nachází 3 hodiny od Vancouveru, auto je tedy nutností. Abychom ušetřili a byla trochu sranda, vzali jsme i holky Polky. Pro Matěje to bylo poprvé, kdy řídil automat, tak z toho byl trochu vyklepanej. Jízdu zvládnul na jedničku, přesto že tam občas při jízdě chtěl něco zařadit. V půjčovně nás hned po ránu docela překvapili. Objednali jsme si malinkatý auto, samozřejmě to nejlevnější a čekala na nás pěkně velká šestimístná mazdička. Prý náš malý nákupní vozík nebyl k dispozici, tak jsme dostali pořádný auto. Jediné, z čeho jsme měli trochu obavy, byla spotřeba auto. Aby nám to nesežralo celou nádrž. 

 

Polky dorazily s kocovinou a zpožděním, takže jsme nakonec vyjížděli až v 9 ráno. Tři hodiny jízdy nám utekly docela rychle, protože jsme opět skončili u oblíbeného tématu, které nás všechny rozesměje – porovnávání polských a českých slovíček. Pokud chcete umět počítat polsky, stačí jen hodně šišlat. Já jsem se pak učila správně vyslovit v polštině– Medvěde, kde jseš! Co kdyby náhodou uměl polsky, tak aby mě slyšel :) No, žádného jsme opět nepotkali, naštěstí.
U parkoviště se nachází hned první jezero, které září modrou barvou. V dáli byl vidět i ledovec, pod kterým byl náš cíl, třetí jezero Joffre lake. V průvodcích je cesta značená jako středně náročná (spíš nenáročná) převýšení pouhých 400 m (my už pod 1000 nechodíme :D). Co jsme ale netušili, že naše kamarádky zas tak zdatné nejsou a asi v půlce kopce začala krize. Naštěstí jsem je pořádně namotivovala pivem ve Whistleru a šlo se dál.





K druhému jezeru se jde kolem řeky, která je sakra divoká. Masy vody tečou z prudkého kopce, takže po cestě můžete vidět i pár vodopádů. Druhé jezero bylo překrásné a snad ještě modřejší než to spodní. Matěj si hned vyhlídnul kládu ve vodě a začal hecovat holky, kdo na ní dojde dál. Matěj už ví, že u mě mu tyhle věci neprojdou a tak nakonec přemluvil Lidku. Oba to dali až na konec a ještě za potlesku dalších turistů. Voda v jezeru je sakra studená, vytéká přímo z ledovce, takže pád do jezera by byl nemilým osvěžením. 






Už jen pozvolné stoupání vedlo k Joffre lake, tedy poslednímu jezeru. Stromy vystřídaly skály a hlavní ozdobou byly tři ledovce nad jezerem. Následovala sváča, pár fotek a smočení nohou v ledové vodě. Holky byly po výstupu docela zmoženy, takže jsme je nechali odpočívat a vyrazili ještě na druhý konec jezera.








Protože celý den krásně svítilo sluníčko a bylo příjemných 28 °C, u dolního jezera bych tipla ještě víc, vzali jsme si s sebou i plavky. Co kdyby ty jezera nebyly až tak ledové. To by ale Matěje nenechalo spát, kdyby těch plavek nevyužil, takže opět začal hecovat, kdo se v jezeru vykoupe. Já jsem s Kasiou odvážně smočila nohy, Matěj i Lidka do toho skočili rovnou celý. Blázni :)
Cestou zpátky jsme se stavili ještě u vodopádů. Jestli jsem předchozí řeku nazvala divokou, tak tohle bylo asi tak 5x divočejší.  Celý výlet jsme pak museli zakončit ve Whistleru, kde jsme za západu slunce dali pár pivek s večeří. 







Žádné komentáře:

Okomentovat